Permanent hårborttagning

Hudföryngring IPL

Hudvård

Vaxning

Hårborttagning och PCOS

Vad är PCOS, polycystiskt ovarialsyndrom?

PCOS, polycystiskt ovarialsyndrom, drabbar i första hand kvinnor mellan tjugo och trettio år. PCOS innebär att man får många små cystor på äggstockarna och en hormonrubbning som orsakas av för mycket av det manliga könshormonet testosteron. Eftersom det är de kvinnliga könshormonerna som styr menscykeln så gör rubbningen att man sällan får mens eller att den uteblir helt. Andra får akne eller ökad kroppsbehåring, till exempel skäggväxt eller hår på bröstet. Det är också vanligt att man ökar i vikt.
PCOS är den vanligaste hormonrubbningen hos kvinnor i barnafödande ålder. Alla besväras inte av den utan uppfattar den som ett problem först om de får svårt att bli gravida. Det är inte helt klarlagt varför man får PCOS, men många drabbade har en mamma eller syster som har samma problem.
Man blir aldrig helt fri från PCOS men besvären går att behandla. Ungefär hälften av alla kvinnor med PCOS är till exempel överviktiga. För många av dem kan det räcka med att gå ner i vikt för att återställa hormonbalansen och få igång mensen igen.
Den som har PCOS och oregelbunden ägglossning kan ha svårt att bli gravid på vanligt sätt. Men ofta blir mensen så småningom mer regelbundna av sig själv, och möjligheterna att bli med barn ökar. De som har PCOS kommer ofta i klimakteriet senare än andra

Vilka är symtomen?

De som har PCOS märker ofta

  • att de har långt mellan menstruationerna eller ingen mens alls
  • att de får generande hårväxt, till exempel på överläppen, brösten, magen eller låren.
  • att de går upp i vikt
  • att de har svårt att bli med barn.
  • Läkare kan ställa diagnosen PCOS om man har minst två av följande symtom och det inte finns någon annan sjukdom som kan förklara dem
  • många små cystor, PCO, polycystiska ovarier, på äggstockarna. Cystorna bildas av äggblåsor och många kvinnor kan ha dem utan att märka något, de syns bara på ultraljud.
  • långt mellan menstruationerna eller ingen mens alls
  • ökad kroppsbehåring, till exempel skäggväxt och hår på bröstet, eller akne och/eller ett blodprov som visar ökad mängd aktivt testosteron.
  • Man behöver alltså inte ha alla symtom för att få diagnosen PCOS. Vissa kanske har  regelbunden mens men besväras av generande hårväxt. Andra har en mensrubbning men inte några tecken på ökad mängd testosteron. Men om man har mens färre än fyra gånger per år eller på kort tid drabbas av generande hårväxt bör man kontakta en gynekolog.

Kvinnor har också manligt könshormon

Alla kvinnor har nästan lika höga nivåer av testosteron i kroppen som män, men det mesta är bundet till proteiner i blodet så att det inte märks. Den som har PCOS har mindre mängd bindande proteiner i blodet och då tar testosteronet över. Det kan leda till att man får akne och hår på magen, bröstet, låren och i ansiktet.
Ungefär hälften av alla som har PCOS får problem att hålla vikten och kan med tiden bli kraftigt överviktiga. Det kan bero på att de är känsliga för effekten av testosteron, hormonet kan stimulera aptiten och göra att man ofta känner sig hungrig.

PCOS kan ge följdsjukdomar

PCOS kan öka risken för följdsjukdomar som typ 2-diabetes och hjärtinfarkt. De drabbar framför allt dem som har övervikt, men om man lyckas gå ner i vikt är chansen stor att man inte blir sjuk.
Om man har PCOS och mensen uteblir helt eller kommer mer sällan än var tredje månad kan det på lång sikt finnas risk för livmodercancer. Risken minskas om man behandlas med gulkroppshormon eller p-piller, som gör att man får regelbundna blödningar.
För den som är överviktig är det bra att försöka gå ner i vikt. Det kan göra att mensen blir regelbunden och att hårväxten på kroppen minskar. Det kan räcka med att gå ner några kilon för att hormonbalansen ska normaliseras och mensen komma i gång. Men många tycker att det är svårt att gå ned eftersom hormonrubbningen stimulerar aptiten. Lösningen kan vara att delta i ett program för viktminskning och fortsätta följa det även när kuren är över.
Ett annat sätt att underlätta viktnedgången är att äta p-piller. De motverkar effekten av testosteron så att hormonrubbningen balanseras. Om man lider av fetma kan en magsäcksoperation ibland vara det enda som har effekt.

Vilka behandlingar finns mot ökad behåring?

Den som fått hår på kroppen eller skägg behandlas ofta med så kallade kombinerade p-piller  eftersom de motverkar effekten av testosteron. De innehåller både östrogen och syntetiskt gulkroppshormon som kallas gestagen. Exempel på sådana östrogenprofilerade p-piller är Desolett, Mercilon, Cilest och Yasmin.
Gestagenprofilerade P-piller påverkar inte den ökade hårväxten lika mycket.
Man kan även få läkemedlet Diane, som vanligtvis används för att behandla akne. Diane fungerar som ett vanligt p-piller och tas på samma sätt. Man tar en tablett dagligen i tre veckor och gör därefter uppehåll i en vecka, då man får en mensliknande blödning, och börjar sedan nästa treveckorsbehandling.
P-piller och Diane ger en något förhöjd risk för blodpropp. P-piller kan också ge biverkningar i form av till exempel nedstämdhet och spända bröst. Om man inte kan eller vill använda p-piller eller Diane kan man pröva läkemedel som innehåller spironolakton, som motverkar testosteron. Spironolakton sänker blodtrycket något, men har inga allvarliga biverkningar.

Vad är behandling med diatermi eller laserteknik?

I vissa landsting kan man få bidrag till permanent hårborttagning med till exempel diatermi eller laserteknik. Diatermi är en typ hårborttagning som gör att hårstråna avlägsnas för gott. Behandlingen bygger på att högfrekvent ström alstrar hög värme som förs ner i hårsäcken via en tunn nål och förstör hårsäcken. Den fungerar både på ljusa och mörka hårstrån, men även små fjun försvinner för gott.
Man använder även laser och IPL, intensivt pulserande ljus, vid permanent hårborttagning. Behandlingen kan ske på hela kroppen och fungerar bäst på mörka hårstrån. Före behandlingen måste allt hår avlägsnas med en rakhyvel och de ställen som ska behandlas smörjs in med en skyddande gel innan de bestrålas.
Under behandlingen söker sig laser och IPL ljuset till pigmentet i hårsäcken där det omvandlas till hög värme som förstör hårsäcken. Behandlingen i sig gör inte ont, men vissa kan uppleva lite sveda. Man kan också bli röd och lite svullen efter behandlingen, men det lägger sig vanligen efter någon timme.
Hur många behandlingar behövs?
De flesta behöver göra mellan tre och sex behandlingar på ett område för att få önskad effekt. Det beror på att håret växer i faser och det bara är växande hårstrån som kan tas bort. Vanligen behövs minst fem eller sex behandlingar för att komma åt alla hårstrån. Men antalet behandlingar är individuellt och även faktorer som hårfärg, hudfärg och tjocklek på hårstrån kan spela in. Även hormonella förändringar i kroppen kan påverka resultatet. En hormonell obalans eller rubbning kan till exempel leda till att det börjar växa nytt hår på redan behandlade områden. Därför är det svårt att förväg säga exakt hur många behandlingar som behövs. Vanligen gör man en behandling var sjätte vecka. Tiden bestäms av hur snabbt håret växer och en ny behandling görs så snart det växt ut  nya hårstrån på det behandlade området.

Vilka behandlingar finns vid mensrubbning?

Behandling med kombinerade p-piller eller enbart gulkroppshormon gör att man får regelbundna blödningar. På lång sikt har man också ett skydd mot att utveckla livmodercancer.
Gulkroppshormon tas som tabletter i tio dagar varje månad, några exempel på mediciner är till exempel Primolut-Nor och Provera. Det är ovanligt att man får biverkningar av gulkroppshormon, men det kan påverka humöret så att man blir nedstämd.

Vilka behandlingar finns om man har svårt att bli gravid?

Om mensen är rubbad och man har svårt att bli gravid kan ägglossningen stimuleras med hjälp av läkemedel. Vanligtvis är det lätt att framkalla ägglossning när man har PCOS, eftersom det finns många ägganlag. Tabletter med ämnet klomifen tas i fem dagar och ger ägglossning ungefär 10 dagar senare. Ibland kombineras de med ämnet metformin, en behandling mot typ 2-diabetes som visat sig kunna förbättra äggstockarnas funktion hos kvinnor med PCOS. Metformin kan ge biverkningar i form av diarréer, illamående och magknip, särskilt i början av behandlingen.
Om det inte fungerar med tablettbehandling kan man få hormonsprutor. Man kan också bli gravid med hjälp av provrörsbefruktning.

Var ställs diagnosen?

Har man färre än fyra menstruationer per år eller om på kort tid får ökad kroppsbehåring av manlig typ bör man gå till en gynekolog för utredning. PCOS diagnostiseras och behandlas på en gynekologmottagning eller på en kvinnoklinik på sjukhus. Provrörsbefruktning och stimulering med hormonsprutor görs på sjukhus eller på privata fertilitetskliniker. Man kan ta sprutorna själv, men behandlingen kontrolleras noga på fertilitetskliniken.

Boka en tid hos oss på 08-442 36 00 så hjälper vi er bli av med era oönskade hår.

Certifierad Hudterapeut

Hudterapeut Leila Rönnbäck

Vad är PCOS, polycystiskt ovarialsyndrom? PCOS, polycystiskt ovarialsyndrom, drabbar i första hand kvinnor mellan tjugo och trettio år. PCOS innebär att man får många små cystor på äggstockarna och en hormonrubbning som orsakas av för mycket av det manliga könshormonet testosteron. Eftersom det är de kvinnliga könshormonerna som styr menscykeln så gör rubbningen att man […]