Acne

Aknebehandling

Akne är ett universellt tillstånd som påverkar nästan alla tonåringar under en viss period. Acne anses vara ett medicinskt tillstånd när enstaka finnar som kommer periodvis utvecklas till fler eller fortsätter längre in på livet. Eftersom det finns olika typer av Acne är det bäst att bli undersökt av en hudterapeut så att rätt typ av behandling kan fastställas. Behandlingar varierar från specialiserade ansiktstvättar, gelér och krämer till medicinsk behandling med antibiotika, hormon behandling, Retenoieder (receptbelagt läkemedel), eller IPL/laserbehandling.

Vad är acne?

Acne är en såkallad godartad hudsjukdom som är så vanlig att 80% av alla människor i åldrarna 11-30 har drabbats av det någon gång i livet. Det börjar oftast i samband med puberteten då testosteronhalterna i kroppen ökar för både pojkar och flickor. Acne kan även kan även tilkomma senare i livet hos vissa. Acne kan ha psyko-sociala konsekvenser då en del personer upplever Acne som mycket påfrestande. Acne kan också leda till andra hud/skönhetsproblem så som ärr och pigmentförändringar.

Vad orsakar Acne?

Det finns många orsaker till Acne. Acne uppstår när talgkörtlarna täpps till och blir inflammerade i botten. Detta sker då produktionen av talg (fett) ökar. Det finns fyra interrelaterade faktorer som bidrar till Acne:

  • Sebum (olja) produktion i överskott
  • Tilltäppta talgkörtlar
  • Hudinflammation
  • Bakterieinfektion vid namn : Propionibacteriun Acnes

Är Acne ärftligt?

Ja, aktiviteten av talgkörtlarna kan vara ärftlig.

Vilka kroppsdelar kan drabbas av Acne?

Distributionen av Acne är beroende av var på kroppen vi har flest talgkörtlar så som pannan, kinderna, hakan, bröstet och övre ryggen till exempel.

Hur behandlas Acne?

Tidig behandlig av Acne är viktig för att undvika ärrbildning och pigmentförändring. Kombinationsbehandling behövs oftast med IPL och Fraxel laser så minskar behovet av andra behandlingar. Pormaskar (Komedone Akne) är mycket vanlig under tonåren men förkommer även hos äldre personer. Denna typ av Acne kan behandlas med regelbundna ansiktsbehandlingar och rätt typ av produkter för rengöring och återfuktning av huden. Inflammatorisk Acne kan behandlas med regelbundna ansiktsbehandligar i kombination med 5-10% benzyl peroxid kräm. För mer allvarlig infammatorisk Acne kan receptbelagd medicin/antibiotika skrivas ut av läkare. Hormon terapi kan också hjälpa hos en del kvinnor som har förhöjda testosteronvärden.