Nagelsvamp behandling med laser

Laser mot nagelsvamp är den senaste och mest effektiva behandlingen vi kombinerar behandling utifrån dina unika behov

Behandling med Nd:YAG laser

Orsaker till nagelsvampNagelsvamp (Onykomykos) är en svampinfektion som orsakar missfärgning och förtjockning av naglar på tår eller fingrar. Ofta börjar nagelsvamp som vanlig fot- eller handsvamp och får sedan fäste i naglarna. Nagelsvamp gillar fukt och värme i fuktiga strumpor och trånga skor trivs nagelsvampen.
Innan din första behandling kommer du på en konsultation hos Leg. läkare eller Specialistsjuksköterska med erfarenhet av laser och nagelsvamp. Behandlingen utförs av Leg. läkare eller Specialistsjuksköterska.

Besvär av nagelsvamp

Nagelsvamp ger missfärgade, ofta förtjockade naglar på tår eller fingrar. Områden med nagelsvamp kan ha brun eller gul missfärgning. Andra får områden som är vita och porösa. En del får hela naglarna förtjockade. Oftast är nagelsvamp ett kosmetiskt problem som inte ger andra symptom, men nagelsvamp kan också orsaka obehag med tryck mot nageln.

Laserbehandling mot nagelvamp

Behandlingen utförs med Nd:YAG laser, vid behandlingen dödas svampen succesivt. Det leder till att en frisk nagel kan växa ut. Det kan ta upp till 12månader för den friska nageln att växa ut, vid avancerad nagelsvamp kan det till och med ta längre tid, upp till två år.Behandlingen med laser är effektiv mot svamp, men sporerna från svampen är mer motståndskraftiga. Därför behövs det flera behandlingar med intervall. Sporerna som fanns under senaste behandlingen, som ännu inte utvecklats till svamp, kan bli till svamp efter några veckor. Studier visar att 65% lyckas bli av med sin nagelsvamp om 5-6 behandlingar utförs med max 2 veckors mellanrum.

Innan nagelsvampsbehandlingen

Det är viktigt att klippa naglarna korta och fila ner naglarna så tunt som möjligt. Ljusenergin från Nd:YAG laser når ca 3 mm ned i nageln och därför är det viktigt att dom inte är förtjockade. På kliniken kan vi hjälpa dig att fila ner naglarna med elektrisk fil. Under behandlingUnder behandlingen ges många laserskott mot nageln. Ofta känns det inte, men har man behandlat länge på samma ställe kan det bli varmt och plötsligt smärtsamt, då byter behandlaren bara nagel och fortsätter behandlingen.

Skötsel av naglar under och efter svampbehandlingen.

Du kommer inte ha några biverkningar eller obehag efter laserbehandlingen. Däremot är det några saker som är viktiga att tänka påför att undvika att få tillbaka nagelsvampen.

  • Tvättar strumpor i minst 60 grader
  • Byter strumpor varje dag
  • Torkar fötterna ordentlig efter dusch och bad
  • Penslar på medicinsk nagellack tills naglarna har växt ut helt
  • Använd skor som andas och inte stänger in fötterna
  • Tvätta skorna om det går, annars lägg dom i frysen då och då
  • Tvätta fötterna dagligen, använd särskild handduk som du tvättar i 60 grader
  • Gå gärna barfota så ofta du kan

Förväntad effekt av NdYag laser behandling mot nagelsvamp

Behandling med laser gör att 65-85 % blir helt fria från nagelsvamp. Det tar ändå tid innan man ser resultat av behandlingen. Områden på naglarna som redan visar skada från svampinfektionen kommer att se likadana ut när behandlingarna avslutats. Det är först när en ny nagel växer ut bakom som man ser effekt. Ofta ser man en tydlig skiljelinje efter 2-3 månader. Det tar ca 12 månader för en stortånagel och ca 6 månader för dom mindre naglarna att växa ut helt och hållet. Resultatet med att 65%-85% blir av med sin nagelsvamp bygger på forskning. Det är ändå viktigt att komma ihåg att detta inte är en garanti för effekt och att behandlingsresultatet är individuellt.

Lindrig nageslvamp
Laserbehandling nagelsvamp