Det kliniska tillståndet där kvinnor drabbas av mycket hår på kroppen och ansiktet kallas Hirsutism. Hirsutism drabbar kvinnor och yttrar sig vanligen i en grövre, mörkt pigmenterad behåring runt överläppen, på hakan, brösten, magen, ryggslutet samt på ljumskar och lår.
Hirsutism varierar från fall till fall, men typiskt är att det växer ut grova hårstrån på för kvinnor besvärande ställen. Hårväxten stimuleras ofta av manliga könshormoner, androgener. Men hirsutism kan också vara ett tecken på en bakomliggande sjukdom, till exempel PCOS, polycystiskt ovarialsyndrom, som i första hand drabbar kvinnor mellan tjugo och trettio år.
Det finns också exempel på hirsutism där man inte hittar någon underliggande hormonell obalans. I de fallen är hårväxten ofta inte så uttalad, men upplevs vanligen som besvärande ändå.
Vem får hirsutism?
Polycystiskt ovariesyndrom, PCOS, är den vanligaste orsaken till hirsutism och förklarar upp till åttio procent av fallen. PCOS orsakas i sin tur av en mycket vanlig hormonell rubbning hos kvinnor i fertil ålder som beror på ett överskott av manliga könshormoner. Tillståndet kan vara ärftligt men även bero på livsstilen, till exempel övervikt.
Runt tjugo procent av de kvinnor som får hirsutism har normala nivåer av manliga könshormoner. En förklaring kan då vara att deras hud är extra känslig för manliga könshormoner.
Ibland orsakas hirsutism av sällsynta tillstånd som till exempel hormonproducerande tumörer eller andra hormonella sjukdomar. Även vissa mediciner och missbruk av anabola steroider kan stimulera ökad hårväxt på kroppen.
Hur utvecklas symtomen?
Symtomen börjar ofta i samband med puberteten och kan sedan öka gradvis fram till 20-årsåldern. Den fortsatta utvecklingen beror till stor del på kroppsvikten. När man ökar mycket i vikt ökar ofta kroppsbehåringen. Glesa menstruationer och acne som vid PCOS hör ofta ihop med hirsutism. I sällsynta fall kan man även drabbas av fläckvis håravfall på huvudet.
Hur ställs diagnosen?
Kroppsbehåring graderas utifrån en bedömningsskala, men oftast baseras diagnosen på en allmän bedömning med hänsyn till etniska skillnader i kroppsbehåring och pigmentering. Man analyserar även halten av manliga könshormoner i blodet och om det behövs utreds även rubbningar i menscykeln med hjälp av ultraljud för att se om man har små cystor på äggstockarna som vid PCOS.
Vilka behandlingar finns för hirsutism?
Forskning visar att hår i ansiktet är psykiskt påfrestande och de som drabbas kan få ett komplicerat förhållande till identiteten som kvinna. Studier visar även att många kvinnor inte känner sig lyssnade på, eller förstådda när de söker läkarhjälp för sin generande hårväxt.
I dag används olika behandlingar för att hjälpa dem som har hirsutism, ofta kombineras flera för att ge effekt. Den som är överviktig kan till exempel bli hjälpt av att gå ner till normalvikt, eftersom det leder till förbättrad hormonbalans med lägre androgennivåer. Prognosen för rökare blir ofta bättre om de fimpar för gott.
De som inte har något emot hormonpreparat kan ta östrogendominerade p-piller som till exempel Diane, eller antiandrogen medicin som till exempel Androcur. Det finns även en kräm som tagits fram för att bekämpa kraftigt ansiktshår hos kvinnor. Vaniqa, som den heter, används ofta som ett tillägg till övriga hårborttagningsmetoder som till exempel rakning och plockning.
Hur lång tid tar behandlingen?
Man räknar med att det att det tar minst sex månader innan man ser något resultat och maximal effekt nås oftast efter mer än ett års medicinering. Detta beror på att håret har olika växtfaser och att det endast kan påverkas i tillväxtfasen. Hårstråna växer dessutom ofta ut igen när behandlingen upphör.
Många kombinerar därför mediciner med andra hårborttagningsmetoder, som till exempel laserbehandling och epilering med diatermi. En behandling som bygger på att högfrekvent ström alstrar hög värme som förs ner i hårsäcken via en tunn nål och förstör hårsäcken. Dessa behandlingar görs på hudkliniker och vissa landsting ger bidrag till behandling av hirsutism med laser och diatermi.
Ring oss på 08-4423600 om du vill boka tid eller har ytterligare funderingar