Vaxning eller Laser?

https://leilas.se/wp-content/uploads/IMG_0822.jpgVaxning eller Laser?

Hårborttagning med vaxning eller IPL/laser

Båda två väldigt effektiva hårborttagning metoder, men på olika sätt. Den ena ger mycket bra kortsiktigt resultat medan den andra ger mycket bra långsiktigt resultat.
Men vilken metod är bäst att använda sig utav för att vara hårfri?

Permanent hårborttagning med IPL
IPL Rygg
IPL på ryggenIPL, intensivt pulserande ljus, är en permanent hårborttagning metod där ljus absorberas av pigmentet i hårstrået och leds ner till hårsäcken som hettas upp och förstörs, detta sker på någon bråkdel av en sekund. Resultatet utav detta är att hårsäcken inte kan producera mer hår. Detta leder till ett permanent hårfritt resultat men det finns fortfarande några nackdelar, vilket ofta är en anledning till att folk väljer vaxning istället. Det första är att behandlingen inte är billig. Prisskillnaden mellan vaxning och Laser ligger på några tusenlappar, vilket för de flesta är mycket pengar. Men om man funderar över att göra IPL (laser) men tycker att det känns dyrt så är det hjälpsamt att jämföra de två behandlingarna lite längre in i framtiden. Många ser Laser som en långsiktig investering då det i längden är mer prisvärdigt än vaxning i fall man gör regelbundna vaxningar för att vara hårfri.

Känslig hud för och nackdelar med Vaxning eller IPL/LaserFolk med mycket känslig hud har det också väldigt tufft med vaxning då de kan få utslag och irritation. Därmed så väljer många med känslig hud att utföra laserbehandling eftersom de inte står ut med alla besvär som tillkommer av att både raka och vaxa. Vi har många patienter som berättat att de ofta behövt välja mellan att ha synlig kraftig hårväxt eller synligt irriterad hud med utslag till följd av rakning/vaxning. Vilket är två saker som ofta leder till att man inte känner sig attraktiv eftersom man inte uppfyller samhällets förväntade bild utav det feminina, vilket ofta kan ha en stor negativ inverkan på ens självförtroende. Många som har kraftig hårväxt väljer även enbart att göra ett fåtal behandlingar för att minska hårväxten, då de kanske inte vill ha ett hårfritt resultat.

Hårborttagning med vaxEn anledning till varför många istället väljer vaxning över laser är att de inte vill ha ett permanent resultat. Kroppsområden som ben och armar är vanligt att folk föredrar att vara permanent hårfria, men detta gäller inte för könshåret för många. Därmed så kan det vara bra dig då att göra t.ex brasiliansk vaxning istället eftersom laser resultatet är permanent. Permanent hårborttagning med laser är inte heller effektivt på folk med väldigt ljusa hår då det krävs mörka pigment för att ljuset skall absorberas. Därmed så är vaxning ett mycket bra alternativ. 

Båda behandlingar upplevs av många som smärtsamma, dock går det inte att fastställa vilken metod som är värst då det är olika för alla personer. Gemensamt för båda är att den upplevda smärtan är väldigt kortvarig, dock så tycker många att den smärtan som uppstår vid vaxning är mer långdragen. Men ändå så kan laser upplevas som värre då man arbetar med mindre ytor i taget, därmed tar behandlingen längre tid och då kan många uppleva det som jobbigt. Men som sagt så är detta något som verkligen skiljer sig åt mellan varje individ. Det intrycket vi har fått ifrån våra patienter är att en större majoritet finner vaxning vara mer smärtsamt, speciellt brasiliansk vaxning.

Certifierad Hudterapeut

Hudterapeut Leila Rönnbäck

Hårborttagning med vaxning eller IPL/laser Båda två väldigt effektiva hårborttagning metoder, men på olika sätt. Den ena ger mycket bra kortsiktigt resultat medan den andra ger mycket bra långsiktigt resultat. Men vilken metod är bäst att använda sig utav för att vara hårfri? Permanent hårborttagning med IPL IPL, intensivt pulserande ljus, är en permanent hårborttagning […]