Leilas Hudvårdsklinik och Hårborttagning,

Ring 084423600 för tidsbokning Hornsgatan 178
eller 084423601 för Kungsgatan 37, 5tr Se plats

mar 9

Fotproblem som kan kräva läkarvård

Fotproblem som ibland behöver behandlas av läkare

 Hallux Valgus.

Många fötter blir med tiden knölförsedda. Ett resultat av att stor- eller lilltån pressas in mot de övriga tårna, benen gnids mot skons insida och vävnaden inflammeras. Hallux valgus gör att stortåleden börjar växa inåt. Kvinnor får knölar nio gånger oftare än män. Många opereras med gott resultat.

Hallux Rigidus

Orsakas av artros, förslitning, i stortåleden som börjar ömma. Rörligheten försämras, ben skaver mot ben när brosket försvinner och så småningom får man en knöl ovanpå leden. Ofta kan det hjälpa att ha skor med tjocka, lite stela sulor. Då rör sig inte leden så mycket när man går och då gör det mindre ont. Om man ändå har besvär kan en ortopedtekniker prova ut eller tillverka en specialsula. Ibland kan man få en kortisonspruta i den ömmande leden. Men i en del fall kan man behöva opereras. Det görs oftast under lokalbedövning och man kan åka hem samma dag. Efteråt kan man ha ont i några dagar och behöva smärtstillande medicin. Den som går och står mycket på arbetet kan behöva vara sjukskriven under en eller två veckor efter operationen

 Mortons neurom

Det främre fotvalvet sjunker ihop, det tredje och fjärde tåbenet kläms ihop och trycker mot en nerv. Det orsakar en brännande smärta och kramp i trampdynan, som gör det svårt att gå. Trycket från skon kan förvärra det onda. Åkomman ärvs eller kommer med åren. Kvinnor drabbas fyra gånger oftare än män. Smärtan kan avhjälpas med en utprovad fotbädd som läggs i skorna.

Metatarsalgi

Smärtor i framfoten tillhör vardagen för många som passerat 45-årsåldern. Orsakas av att främre fotvalvet sjunker ner och foten blir bredare. Smärtan försvinner med individuellt utprovade fotbäddar. Fotgymnastik är också bra. Att gå upp och ner på tå några minuter varje morgon stärker fotvalven.

Hammartå

Ofta beror det på skorna att stortån, eller tån intill stortån, böjs nedåt som en klo och den krökta leden skaver mot skons insida. Om tån stannar i det läget tillräckligt länge stelnar den i en hammarliknande position. Man kan också få sår på den lilla knöl som bildas på tåleden. Vid stor felställning opererar man, tån ”rätas ut”.

Hälsporre

Orsakas av en längre tids felbelastning på de stora senorna under fotsulan. Kroppen försöker ”reparera” skadan genom att lagra in kalk där senan fäster sig till hälbenet. Till sist har man ett ”kalkhorn” på hälen och det gör riktigt ont. Ska helst behandlas innan sporren utvecklats. Särskilt utprovade fotbäddar i stadiga skor med låga, breda klackar hjälper till att belasta foten rätt.

Haglunds deformitet

Skon gnids emot hälen och irriterar vävnaden och det underliggande benet. Smärtan drabbar oftast kvinnor som går i högklackat, men även joggare med fel skor.

Plattfot

Platta fötter går oftast i arv, men den som alltid går i högklackat riskerar också drabbas eftersom akillessenan drar ihop sig så att anklarna inte kan röra sig ordentligt. Senor och ligament i fotvalven försöker kompensera bristen på rörelse, och faller ibland ihop med plattfot som följd.

Leilas Hudvårdsklinik Hårborttagning

Leilas Hudvårdsklinik, Hårborttagning, Permanent hårborttagning och hudvård i Stockholm

No comments yet.

Add a comment