Leilas Hudvårdsklinik och Hårborttagning,

Ring 084423600 för tidsbokning Hornsgatan 178
eller 084423601 för Kungsgatan 37, 5tr Se plats

mar 9

Fotens uppbyggnad

Fotens anatomiska uppbyggnad

•Alla som sett bilden av en fot i genomskärning fascineras av det byggnadstekniska mästerverket. Vart och ett av de 26 små benen ligger i ett exakt förhållande till nästa ben och om ett av dem skadas rubbas balansen och fotvalven faller ner. Nerver kan komma i kläm, muskler och ligament bli felbelastade och snart ömmar eller värker det för varje steg.

•Fötter är gjorda för att böjas, sträckas och röras. Men istället spärrar vi in dem i alltför stabila skor som begränsar deras rörlighet. Musklerna, 32 i varje fot, blir arbetslösa och riskerar förslappas. Det påverkar rörelseförmågan i stort och ger sämre hållning och balans. Och tår, som inte får röra sig fritt, förlorar sin harmoniska spänst.

•Den som går barfota i gräset och lyssnar riktigt noga kan höra signalerna från de 1 700 nervtrådarna i varje fot som hela tiden talar om för hjärnan hur livet ter sig under fotsulorna. Eller som zenbuddisterna säger: Fötterna är källan till visdom och balans.

•Många som passerat 35-årsåldern får problem med nedsjunkna främre fotvalv och måste ha individanpassade fotbäddar i skorna som avlastar. De som har problemfötter har också ofta vårt att hitta rätt i det stora utbudet av skor. Ett tips är att köpa skorna på öppet köp och prova dem hemma i lugn och ro innan man bestämmer sig. Nya skor ska helst provas på eftermiddagen eller kvällen när foten är som störst, det är bästa sättet att få ett hum om hur de sitter.

•Löpträning frestar ofta hårt på fötterna. De måste vara vältränade för att hålla i längden. Elitlöpare springer ofta barfota på gräs för att stärka fötterna, förbättra löpsteget och förebygga olika skador.

•Många joggare får besvär med fötter, knän och benhinnor därför att inleder sin löparkarriär i allt för dåliga skor. Vill det sig illa kan de få hälsporre, en inflammation vid punkten där fotsulans stödvävnad från främre fotvalvet fäster vid hälbenet. Det yttrar sig vanligen i smärta under hälen eller på insidan av den, när man går och står. Många som drabbas är överviktiga och har joggat i skor med tunna sulor på hårt underlag. Det lönar sig med andra ord att lägga pengar på riktigt bra skor.

 

Varje fot rymmer:

  • 26 ben, som hålls ihop av kraftiga ledband, ligament.
  • 32 muskler och senor, varav 18 är länkade till tårna.
  • 1 700 nerver som för en ständig dialog med hjärnan, varnar för farligt underlag eller signalerar njutning.
  • 90 000 svettkörtlar som hjälper till att hålla kroppstemperaturen och rensa ut slaggprodukter.

Välkommen till Leilas.se Hudvårdsklinik för mer information och behandling

Leilas Hudvårdsklinik Hårborttagning

Leilas Hudvårdsklinik, Hårborttagning, Permanent hårborttagning och hudvård i Stockholm