Hårborttagning för transtjejer

Hårborttagning för transtjejer

Leilas Hudvård erbjuder diatermi för trygg och effektiv hårborttagning.

Vad innebär hårborttagning med diatermi för transtjejer?

Leilas Hudvård har lång erfarenhet av att hjälpa transtjejer som genomgår en könskorrigerande behandling och vill bli av med generande hår på ansiktet, halsen och övriga kroppen. Hos Leila bemöts alla på rätt sätt och de flesta transtjejer känner till Leila. Det trevliga personliga bemötandet är viktigt då behandlingarna som transperson kan bli väldigt många. Leila har väldigt god insyn inom den könsbekräftande vården och har en stor krets återkommande transtjejer.

Vad använder vi

Vi använder oss både av IPL, en stark ljusbehandling som förstör hårrötterna och Diatermi, en typ hårborttagning som gör att hårstråna avlägsnas för gott. Behandlingen bygger på att högfrekvent ström alstrar hög värme som förs ner i hårsäcken via en tunn nål och förstör hårsäcken. Den fungerar både på ljusa och mörka hårstrån, men även små fjun försvinner för gott.

Leilas hudvård har arbetat med diatermibehandlingar i många år och har diatermicertifikat utfärdat av SHR, Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation.

Hur går hårborttagningen till?

Ibland bedövas man lokalt med en injektion eller bedövande salva innan behandlingen påbörjas. Sen förs en mycket tunn nål, kopplad till en diatermiapparat, ner till hårsäcken som ligger några millimeter ner i huden. Högfrekvent växelström slås på till nålens spets och värmen skadar hårsäcken så att hårstrået inte kan växa ut igen. Behandlingen tar tid eftersom varje hårsäck måste behandlas var för sig.

Efteråt kan huden bli irriterad och det är viktigt att man håller koll på det behandlade hudområdet och följer de instruktioner man fått.

Finns det biverkningar vid diatermi?

Diatermibehandlingen kan ge pigmentförändringar i huden. Dessa försvinner oftast efter ett tag, men man ska inte sola eller utsätta huden för direkt solljus de närmaste dagarna efter behandlingen. Det kan uppstå mindre ärrbildningar vid hög strömstyrka eller hos personer med ömtålig hy. Vid hårborttagning kan det ibland uppstå en infektion i hårsäckens kanal.

Vad säger transtjejer om Leilas hudvårdsklinik?

Särskilt om man har skägg- och mustaschstubb,… Melani, 47 år

“När människor möter en transsexuell kvinna ser dom ofta bara en man i kvinnokläder. Särskilt om man har skägg- och mustaschstubb, men även utan. Detta beror helt enkelt på den kropp man är född i och att människor bara vill se det de lärt sig att se.”

Melani, 47 år, är transsexuell, läs hennes berättelse här

Som transsexuell kvinna måste man övervinna en del hinder för att kunna leva ett tillfredställande och fullgott socialt liv. Ett av dom är kroppens hårväxt som finns, i och med att jag föddes i ett kön som jag aldrig kunnat acceptera, det vill säga som man. Det återspeglas i mitt kön och kropp, dels i de värderingar som existerar i vårt samhälle och i det sociala livet och som jag ofta stöter på.
När människor möter en ts-kvinna ser dom ofta bara en man i kvinnokläder, särskilt om man har skägg- och mustaschstubb, men även utan. Oavsett klädsel. Detta beror helt enkelt på den kropp man är född i och att människor bara vill se det de lärt sig att se.
Många ts-kvinnor opererar därför om sig för att kunna passera bättre i livet av olika anledningar. Både kropp och ansikte. Vilket dom i många fall, bekostar själva. Operationerna är mycket krävande och smärtsamma. Det kallas FFS = Facial feminizing surgery.
Min behandling hos Leila:
Diatermi är en process som tar många år, är smärtsamt och obehagligt att gå igenom. Många måste ta Citadon + Emla salva för att klara behandlingen.
För min del innebär behandlingen ett välbefinnande i längden. Hårväxten på ansikte och hals försvinner stegvis, för att sedan helt vara borta. Diatermi i kombination med hormonbehandling och senare könskorrigering, gör att jag kan må bra och behöver ej skämmas och må dåligt för något jag inte är. Det enda problem som jag upplever är att man måste spara hårväxten i ansiktet och på halsen i minst 3-4 dagar, för att Leila ska kunna ta bort stråna.
Nu har jag turen att kunna få gå hos Leila som har lång och stor erfarenhet av Diatermi. Sen förstår hon ts-kvinnors problematik och har en bra humanistisk grundsyn. Jag känner mig som hemma!

Clary, 48 år, undrar om förändringen det innebär att inte ha ansiktshår är den mest förändrande

“Jag brukar säga till Leila att hon ska lägga till en psykologexamen så hon kan ta dubbelt betalt och kalla sig för Psykohudterapeut. Hon har haft många TS-patienter under många år, och vi babblar. Det inte Leila vet om transexuella är inte värt att veta.”

Clary, 48 år, är transsexuell, läs hennes berättelse här

En könskorrigering från man till kvinna är en fyrårig process med psykologiska utvärderingar och tester, hormoner, hårborttagning, logoped och slutligen operationer. Den ojämförligt längsta och intensivaste av dessa är hårborttagningen. Medans hormoner och operationer av bröst och underliv är nog så omvälvande undrar jag ändå inte om förändringen det innebär att inte ha ansiktshår är den mest förändrande för omgivningen. För hur mycket och noga jag än rakade mig kvarstod en slags skugga av håligheterna efter hårstråna. För att dölja dessa lade jag på tjockt med foundation och puder och så blev jag kanske än mer synligt uppmärksammad än om jag hade en mer vanlig make-up fast med skäggstubb. Nä, jag vet inte. Båda är värst.
Man känner sig som en kvinna och vill bli sedd och behandlad som en kvinna men de enda alternativen som fanns var fjolla eller dragshowdrottning. Inget ont om dem, men det är inte jag. Jag är synlig nu också, men det är för att jag är så jävla snygg!
Hur känns det då att ta bort hårstråna med diatermi? Det gör ont, naturligtvis beroende på hur smärtkänslig du är, men om du är som jag och svimmar när du blir vaccinerad så gör det ont… mycket ont.
Så jag anlände till hudvårdskliniken preparerad med smärtstillande tabletter och bedövande emblakräm på ansiktet med en plastfolie över. En garanterad hit bland barn och alkoholister på tunnelbanan! Processen går till så att en nål sticks in där hårstrået växer ut och sedan när nålen nått hårsäcken slås ström på varefter hårstrået dras ut. Ett hårstå, nu är det bara femtielva tusen kvar. Varje hårsäck behöver flera bränningar innan den försvinner. Men, det fungerar. När hårsäcken är borta så är den verkligen borta, till skillnad från laserbehandlingar där håret kan växa ut igen. Visserligen efter flera decennier, men ändock. Jag tog en omgång IPL-laser för att förkorta behandlingen och fick på så sätt bort en del mörka hårstrån. Men för de ljusa är det bara ström som gäller.
Det är en smärtsam och tidskrävande behandling. Så om du skall tillbringa flera timmar i veckan tillsammans med en person vars jobb det är att plåga dig kan det vara bra om ni kommer överens. Jag började hos en hudterapeut som hade minimal förståelse för mina skrik, cyklande ben i luften och kortare pauser där jag cirkulerade i rummet, pustade, svor och grät. Så inte på Leila´s Hudvårdsklinik vid Hornstull där jag går nu. Leila har en ängels tålamod och kan arbeta medan jag pratar och hon står ut med min indierock på CD-spelaren. Dessutom är hon snabb och det gör mindre ont än hos andra. Jag har varit försökskanin när erfarna hudterapeuter har förnyat sitt diatermicertifikat och det var en jättestor skillnad mellan dem. Så om din kurator som skriver ut remissen försöker säga något annat, tro dem inte.
Jag brukar säga till Leila att hon ska lägga till en psykologexamen så att hon kan ta dubbelt betalt och kalla sig för “psykohudterapeut”. Hon har haft många TS-patienter under ett antal år, och vi babblar för att tänka på annat än smärtan. Det hon inte vet om transexuella är inte värt att veta. Dessutom har hon en snygg lokal med ett trevligt väntrum och gott kaffe (nespresso) där jag har lärt känna andra TS-kvinnor som blivit mina vänner. Men om mottagningen brinner ner vet i sjutton om jag inte räddar Axl, hennes lilla chihuahua, först. Förutom att han är lättare att bära än L

Ariana, 33 år, mycket generande skäggväxt. Huden får en grå rätt mörk ton

“Att ha hår i ansiktet innebär en massa problem förutom den mycket generande skäggväxten. Huden får en grå rätt mörk ton man måste ständigt raka sig samt använda mycket täckande smink. Att bli av med håret är en lättnad.”

Ariana, 33 år, är transsexuell, läs hennes berättelse här

När man avslutat första året i sin tvååriga könsutredning och fått diagnosen transsexualism bekostar landstinget hårborttagning, vilken sorts behandling man erhåller skiljer sig från landsting till landsting. Stockholms läns landssting bekostar endast diatermi, en metod som fungerar på alla slags hårtyper men är väldigt tidskrävande.
För transsexuella kvinnor är hårborttagningen av stor vikt. Hormonbehandlingen innebär att håret blir fjunigare och växer mindre snabbt, däremot så försvinner inte skäggväxten och det kan innebära flera års diatermibehandling. Det finns även andra faktorer som påverkar hur mycket hår man har, till exempel ärftliga genetiska eller om man innan man fått sin diagnos gått på laserhårborttagningsbehandlingar.
Att ha hår i ansiktet innebär en massa problematiska saker än just den generande skäggväxten. Huden får en grå rätt mörk ton, man måste ständigt raka sig samt använda mycket täckande smink. Att bli av med håret är en lättnad. Men det kräver också mycket disciplin och man måste utstå en rad smärtsamma behandlingar, trots den smärtlindring som finns.
Som transsexuell patient är det av extra stor vikt att man hittar en hudterapeut som verkligen förstår problematiken. Dels kan man känna sig väldigt obekväm när man måste spara ut håret, dels behöver man mycket tätare behandlingar på grund av sin hårmängd.
Att passera som kvinna är målet och hårborttagningen är ett viktigt steg i den processen. Ett hårfritt ansikte är i den västerländska kulturen starkt förknippad med femininitet och att någorlunda nå upp till det idealet stärker mitt självförtroende att jag är kvinna och underlättar min vardag.
Jag har valt att ha mina diatermibehandlingar hos Leila Rönnbäck (Leilas hudvårdsklinik) detta efter att ha fått rekommendationer om hennes salong.
Min upplevelse är att Leila Rönnbäck är en hudterapeut med långvarig erfarenhet och gedigna kunskaper av diatermi. Hon är mycket professionell och som patient upplever jag mig alltid väl omhändertagen och i goda, kunniga och trygga händer.
Som transsexuell patient är det ytterligare en fröjd att ha hamnat hos en hudterapeut som inte bara är mycket respektfull utan också har mycket kunskap om just transsexualism.

Har du frågor om diatermi behandlingen?

Letar du efter en trygg och erfaren klinik för hårborttagning med diatermi? Leilas Hudvård har lång erfarenhet av att hjälpa transtjejer under könskorrigerande behandling att bli av med generande hår på ansiktet, halsen och kroppen. Hos oss får du ett personligt bemötande och noggrann behandling. Undrar du över något inför eller efter diatermin? Du kan alltid kontakta Leila som gärna besvarar dina frågor kring behandlingen.

Vi kan också hjälpa dig med