”Att ha hår i ansiktet innebär en massa problem förutom den mycket generande skäggväxten. Huden får en grå rätt mörk ton man måste ständigt raka sig samt använda mycket täckande smink. Att bli av med håret är en lättnad.”
Ariana, 33 år, är transsexuell, läs hennes berättelse här
Diatermi för transsexuella kvinnor spelar en viktig roll. Efter att man har avslutat första året i sin tvååriga könsutredning och fått diagnosen transsexualism bekostar landstinget hårborttagning, vilken behandling man får skiljer sig från landsting till landsting. Stockholms läns landssting bekostar endast diatermi, en metod som fungerar på alla slags hårtyper men som är väldigt tidskrävande.
Som transsexuell kvinna är hårborttagningen av stor vikt. Hormonbehandlingen innebär att håret blir fjunigare och växer mindre snabbt, däremot så försvinner inte skäggväxten med allt vad det innebär. Att vara i tjugoårsåldern och ha full skäggväxt har i mitt fall inneburit flera år av diatermibehandlingar. Det finns givetvis andra faktorer som också spelar in hur mycket hår man har. Det kan röra sig om ärftliga genetiska eller om man själv redan innan man fått sin diagnos gått på behandlingar med laser för att ta bort hår.
Att ha en önskan att leva som kvinna och ha en stark hårväxt innebär att diatermi är av enorm vikt. Att ha hår i ansiktet innebär en massa problematiska saker än just den mycket generande skäggväxten. Huden får en grå rätt mörk ton man måste ständigt raka sig samt använda mycket täckande smink. Att bli av med håret är en lättnad. Men det kräver också mycket disciplin och att man måste utstå otaliga smärtsamma behandlingar, trots den smärtlindring som finns.
Som transsexuell patient är det av extra stor vikt att man hittar en hudterapeut som verkligen förstår problematiken. Dels så kan man känna sig väldigt obekväm när man måste spara ut håret, dels är man i behov av mycket tätare behandlingar på grund av sin hårmängd.
Att passera som kvinna är målet för många transsexuella kvinnor och hårborttagningen är ett viktigt steg i den processen. Att ha ett hårfritt ansikte är i den västerländska kulturen väldigt starkt förknippad med femininitet. Och att någorlunda nå upp till det idealet stärker mitt självförtroende som kvinna och underlättar min vardag.
Jag har valt att ha mina diatermibehandlingar hos Leila Rönnbäck (Leilas hudvårdsklinik) sedan jag fått rekommendationer om hennes salong.
Min upplevelse är att Leila Rönnbäck är en hudterapeut med långvarig erfarenhet och gedigna kunskaper av diatermi. Hon är en mycket professionell person och som patient upplever jag mig ständigt väl omhändertagen och i goda, kunniga och trygga händer.
Som transsexuell patient är det ytterligare en fröjd att ha hamnat hos en hudterapeut som inte bara är mycket respektfull utan också har mycket kunskap om just transsexualism.
Ariana, 33 år