Lisette, 34 år, Man vill känna sig som en kvinna. Men hårväxt i ansiktet,..

”Man vill känna sig som en kvinna. Men hårväxt i ansiktet, acne, bukfetma och infertilitet gör att man känner sig mindre kvinnlig och det påverkar ens självförtroende väldigt negativt.”
Lisette, 34 år, fick tidigt diagnosen PCOS, läs hennes berättelse här

Jag har haft PCOS i många år nu. Det började med uteblivna menstruationer när jag var tonåring. Ungdomsmottagningen hänvisade till att jag var ungdom, det är så mycket som händer i kroppen då fick jag som förklaring. Vid ett senare tillfälle träffade jag en gynekolog som blev upprörd när hon hörde vad jag fått för svar på ungdomsmottagningen. Det är alldeles för många ungdomar som inte blir ordentligt undersökta och får hjälp i ett tidigt stadium.
Jag visste inte att det skulle bli värre och att PCOS kan ge andra biverkningar än utebliven mens. Man kan till exempel bli infertil beroende på utebliven ägglossning, få ökad tendens till acne i vuxen ålder, ökad behåring av manlig typ, det vill säga i ansiktet, på brösten och i medellinjen på buken, så kallad hirsutism.
På längre sikt ökar även risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar samt typ 2-diabetes. Man kan också drabbas av övervikt och speciellt bukfetma.
Jag åt p-piller under några år sedan slutade jag. Till slut uteblev mina menstruationer väldigt länge och mitt allmäntillstånd blev sämre. Jag hade mycket hårväxt i ansiktet och på halsen och fick en kraftig övervikt.
Till sist fick jag komma till en gynekolog som informerade mig om det hon visste och gav Jasmine som medicin. Efter ett år hos min gynekolog fick jag en remiss till att ta bort hårväxt på halsen och i ansiktet genom diatermi, hårborttagning genom stark upphettning av kroppsvävnad med elektricitet.
I dag använder jag P-ring som ger mig regelbundna menstruationer och jag får hjälp med diatermi i ansikte och på halsen på Leilas hudvårdsklinik. Där blir du mycket vänligt och professionellt bemött från första behandlingstillfället av Leila som har stor erfarenhet av diatermibehandlingar på PCOS patienter.
Jag har fått diatermibehandling i några år nu. Första tiden fick jag gå flera gånger i veckan, sen en gång i veckan och i dag varannan vecka. Så småningom ska jag bara gå en gång i månaden. Jag kan se att vissa hårstrån blivit ljusare och att hårväxten i ansiktet minskat. Det är glädjande.
Jag har fått bidrag från Landstinget för att göra mina behandlingar. Min önskan är att det ska finnas mer information om PCOS så att fler kvinnor och unga tjejer kan få hjälp och information i ett tidigt stadium.
Man vill känna sig som en kvinna och hårväxt i ansiktet, acne, bukfetma och infertilitet gör att man känner sig mindre kvinnlig och det påverkar ens självförtroende väldigt negativt.
Lisette, 34 år

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå